ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗ

Συνήθως τα παιδιά, κυρίως των πρώτων τάξεων, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους, και πόσο μάλλον να τα διαχειριστούν. Η δική μας δουλειά ως ειδικοί, εκπαιδευτικοί ή γονείς, είναι να τα βοηθήσουμε αρχικά να καταλάβουν πως είναι φυσιολογικό ένας άνθρωπος να περνάει από όλων των ειδών τις συναισθηματικές φάσεις και πως αυτό που χρειάζεται για αρχή, είναι να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε το συναίσθημα που βιώνουμε κάθε φορά. Συνήθως τα παιδιά κινούνται μεταξύ του ''είμαι χαρούμενος, λυπημένος, νευριασμένος''. Θα πρέπει να τους δείξουμε πως υπάρχουν και άλλα συναισθήματα, και πως για παράδειγμα πιθανόν ''αυτή τη στιγμή να μην είσαι θυμωμένος αλλά απογοητευμένος''. 

Έφτιαξα ένα σταυρόλεξο για το σκοπό αυτό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι, στην τάξη ατομικά ή και σε μικρές ομάδες, ή και στο γραφείο ενός ειδικού που δουλεύει με το παιδί το συγκεκριμένο κομμάτι. Πιθανόν τα παιδιά να έχουν δυσκολία σε κάποια να αναγνωρίσουν τη συναισθηματική τους κατάσταση, ή και να μην ισχύει για εκείνα. Αυτό είναι κάτι που θα χρειαστεί να τους εξηγήσουμε δίνοντας παραδείγματα, ζητώντας τους να μας μιλήσουν για μια ανάλογη εμπειρία τους, κλπ. 

Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το σταυρόλεξο και με διαφορετικό τρόπο ανάλογα το παιδί,να το εκτυπώσει, να το λύσει διαδικτυακά καθώς και να το εμπλουτίσει. 

Το link για το σταυρόλεξο:
https://crosswordlabs.com/pdf/untitled78153
https://crosswordlabs.com/view/untitled78153


                                                                                                                        Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου