Σχολές Γονέων

Πολλοί γονείς ακούνε τον όρο 'Σχολές Γονέων' και αναρωτιούνται περί τίνος πρόκειται. Είναι γεγονός πως έχουν δανειστεί διάφοροι σύλλογοι-φορείς παρεμφερείς όρους προκειμένου να περιγράψουν αυτό που κάνουν οι Σχολές Γονέων, με αποτέλεσμα συχνά να επικρατεί μία σύγχιση γύρω από το θέμα.
Η Μαρία Χουρδάκη είναι εκείνη που στις 17 Γενάρη του 1962 έκανε την πρώτη διάλεξη για τις Σχολές Γονέων στην Αθήνα. Εγγράφησαν 300 Αθηναίοι, οι οποίοι με παγκόσμιο ρεκόρ ήθελαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες της και τη συμβουλευτική της. Ακολούθησε η ίδρυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Σχολών Γονέων, ο οποίος λειτουργεί με επιτυχία μέχρι και σήμερα και έχει την ευθύνη για τον συντονισμό της λειτουργίας των Σχολών Γονέων σε όλη την Ελλάδα.
Η δράση των Σχολών Γονέων εστιάζει στην αλληλένδετη ενημέρωση και διαμόρφωση-διαφοροποίηση των γονέων.
Η ενημέρωση γίνεται μέσα από μελέτες και πληθώρα ερευνών σχετικά με την ψυχολογία της οικογένειας, ενώ η διαφοροποίηση προέρχεται από την προσωπική αναζήτηση του καθενός, την ωρίμανσή του, την αποδοχή της κατάστασής του και των προβλημάτων του, καθώς και τον διαφωτισμό όσο αφορά στις σχέσεις του με τα υπόλοιπα μέλη του οικογενειακού του περιβάλλοντος.
Εξάλλου κανείς δεν γεννιέται έτοιμος να γίνει γονιός και να μπορεί να ανταπεξέλθει στον ρόλο αυτό, ειδικά μάλιστα σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές.
Η F.I.E.P. (Διεθνής Ομοσπονδία για την Εκπαίδευση των Γονέων) κατέληξε πως  το αποδοτικότερο σχήμα είναι αυτό της εργασίας με ομάδες ατόμων (γκρουπ).
Στο γκρουπ αυτο, κάθε γονέας είναι ελεύθερος να εκφραστεί και να παραθέσει τον προβληματισμό του, τις εμπειρίες του, να ακούσει τις θέσεις και απόψεις των υπόλοιπων μελών, και τέλος να ακουστούν και οι επιστημονικές θέσεις του συντονιστή της ομάδας. 
Η ομάδα ξεκινάει κάθε Οκτώβρη και κρατάει έως τον Μάιο, σε μία ατμόσφαιρα η οποία με το πέρας του χρόνου γίνεται όλο και πιο οικεία. Οι συναντήσεις έχουν διάρκεια 1,5 ώρα, σε εβδομαδιαία, σταθερή βάση.

                                                                                                                   Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου